El temps | Berga

20°14°

DBerguedà.cat

24/09/2014

Survival Zombie Avià

Els prop de 100 quilos dels participants al Concurs de Boletaires demostra que al Berguedà es fan bolets

El guanyador va ser Alfred Prados, de Cal Rosal, amb una cistella de 29,5 quilos de rovellons

Anna Costa | Societat | 08/10/2012 15:22

L’octubre ha començat bé pels bolets. A diferència del setembre, que va ser nefast, ara se’n fan. N’és un exemple els 94,5 quilos de bolets que van pesar els participants al Concurs de Boletaires, que es va fer ahir al matí al Pla de Puigventós en el marc de la Festa del Bolet de Berga.

Els prop de 100 quilos dels participants al Concurs de Boletaires demostra que al Berguedà es fan boletsA l'esquerra Alfred Prados, guanyador del concurs. A la dreta, els boletaires d'honor d'enguanyanna costa

En concret, s’hi van veure 76 quilos de rovellons i 18 i mig de llenegues. Bolets sumant les cistelles dels sis participants, una xifra molt més baixa que altres anys, com també els quilos del guanyador: va ser Alfred Prados amb una cistella de rovellons de 29,5 quilos. Altres anys, els de bona collita de bolets, s’han arribat a pesar 70 quilos o més en una sola cistella. Alfred Prados es va endur 300 euros. És veí de Cal Rosal (Olvan), coneix bé el Berguedà, i assegura que als boscos de la comarca ara es fan bolets. La temporada ha començat tard, amb un setembre que s’ha donat per perdut en quan a collita de bolets, però si hi ha pluges les perspectives són bones, segons Prados.

En la categoria de llenegues, la guanyadora va ser Aurora Guix, amb un pes de 12 quilos. Igual que Alfred Prados, Guix no era tampoc la primera vegada que participava i s’enduia premi –en aquest cas 120 euros– al concurs de boletaires.

El Concurs de Boletaires va comptar amb l’expectació de més de 3.000 persones. Assistents que van poder gaudir d’un dia de sol i bon temps enmig del bosc i de bon ambient. I no hi van faltar, com cada any, molts nens i nenes. El concurs infantil de boletaires va tenir 125 participants. Infants que van poder collir 100 quilos de bolets que els organitzadors prèviament van plantar en un espai concret. Després de la collita va venir la pesada. Els infants van passar un rere l’altre per la bàscula i hi va haver obsequis per a tots els participants.

MÁRQUEZ, ESTEVE, JUBANY I MASSANÉS, BOLETAIRES D'HONOR

Els concursos i l’esmorzar es van complementar com cada any amb el nomenament dels boletaires d’honor, que enguany van ser el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve; el cuiner amb estrella Michelin Nandu Jubany; la cuinera del restaurant Sala de Berga, Isabel Márquez; i el gastrònom berguedà i director de la Fundació Alícia Toni Massanés. En els parlaments, tots quatre van destacar els potencials dels bolets.

TONI MASSANÉS: "EL BERGUEDÀ HA DE TREURE MÉS RENDIMENT ALS BOLETS"

En aquest sentit, Massanés va dir que el Berguedà no sap treure prou rendiment al bolet “hem de saber aprofitar més el producte en totes les vessants”. Segons va dir, els bolets són un bon esquer pel turisme i la comarca se n’ha de saber aprofitar més encara: potenciar i promocionar els mercats i les festes dels bolets, i també la gastronomia boletaire. I és que els bolets són uns bons aliats a les cuines dels restaurants, tal com van exposar els cuiners Isabel Márquez i Nandu Jubany, cuiners. Els agrada cuinar-los, combinar-los amb tot tipus de productes. I també hi ha qui prefereix menjar-se’ls, els bolets. Ho confessava ahir al Pla de Puigventós el president de la Diputació, Salvador Esteve: “guisats m’agraden molt els rossinyols i a la planxa sóc més de rovellons”.

Els quatres boletaires d’honor van ser investits amb la camisa de quadres de la Penya Boletaire de Berga, van rebre el trofeu d’una múrgola i també una cistella de productes alimentaris del Berguedà. Tots quatre en els seus parlaments van agrair ser nomenats boletaires d’honor. Ho van fer acompanyats dels alcaldes de Castellar del Riu i de Berga, Adrià Solé i Juli Gendrau, del president del Consell Comarcal del Berguedà, Sergi Roca, de les diputades berguedanes Montserrat Ribera (CiU) i Judit Carreras (PSC), del vicepresident segon de la Diputació, Ferran Civil; i d’altres polítics del Berguedà.

Guia de salut
Busques feina?
Aplicació DBerguedà per iPhone
Aplicació DBerguedà per Android

Creative CommonsBífidus Produccions

2005-2014  

Generalitat de Catalunya

Subscriu-te als Feeds de Ràdio BergaseparadorSegueix-nosRàdio Berga a FacebookRàdio Berga a TwitterRàdio Berga a IssuuRàdio Berga a FlickrRàdio Berga a YouTube

|